Friday, June 20, 2008

Cocina Francesa

En BBC news

French President Nicolas Sarkozy is asking the UN to award French cuisine Unesco humanity heritage status. A parliamentary fact-finding commission is currently hearing arguments from top chefs and specialists about France's candidacy for the status, but does French cuisine merit such a title?
(...)
"If you are going to protect one, why not protect the other ones that are equally wonderful and rich and historical?"

(...)who believe firmly in the culinary principle of "le terroir" -sourcing all their food from the local land and region.
(...)
"It's totally flawed," he told me.
"I don't understand how you can ask for a fixed status for something like
cooking which is continually growing and changing."

Totalmente de acuerdo con la última opinión, la cocina como la cultura no se puede "frizar" en el tiempo, es algo que evoluciona. Que tal mejor dejar de lado las terribles políticas económicas de Sarkozy que abrirán el mercado francés a importaciones de alimentos, "disempower" a los agricultores pequeños y su política de incrementar las horas laborales que dejaran sin tiempo de disfrutar de la comida a lagente. Que tal si más bien se preocupan de que todos puedan comer bien y rico?
Ya me dió hambre quiero mi sopita de chuño.

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